2018.07.22 08:02

Бурий ведмідь



Бурий ведмідь

Самець бурого ведмедя може досягати в довжину 2,5 м і маси тіла до 500-750 кг. З вигляду бурий ведмідь незграбний, хоча насправді дуже рухливий і спритний: може швидко бігати, робити великі стрибки, влазити на дерева, плавати. Пересувається він як іноходець, тобто поперемінно ступає то відразу на обидві праві, то на ліві лапи. Спираючись на всю ступню, може підніматися на диби, витягаючи в висоту до 3 м. У гору бурий ведмідь біжить швидше, ніж по рівному місцю, так як задні лапи у нього довші передніх. Ходить по лісі обережно і майже безшумно. На відміну від білого ведмедя пірнати уникає і в воду занурюється, залишаючи голову зовні. У спокійний час крокує повільно, ставлячи ноги трохи всередину, виправдовуючи народну назву "клишоногий". Інша назва "мед-адже" пов'язано з тим, що цей звір дуже любить мед і відає (знає), де його шукати. За ним він залазить на високі дерева в дупла з сотами диких бджіл, нерідко робить набіги на пасекі.По способу життя бурий ведмідь - сутінковий тварина. Удень ховається в глухих місцях тайги і тільки ввечері виходить на пошуки корму. Ліс доставляє йому рясну й різноманітну їжу. На початку літа він поїдає молоді пагони, коріння, цибулини, пізніше - гриби, ягоди, жолуді, горіхи. Восени виходить на поля з вівсом або кукурудзою, де завдає шкоди більше тим, що мне колосся і стебла рослин. На Кавказі відвідує гаї диких фруктових дерев, охоче поїдаючи груші та аличу; в Середній Азії їсть фісташки, виноград, абрикоси, виходячи на їх плантації. Іноді вибирається на околиці великих садів, обтрясая яблука і груші зі зрілими плодами. У лісі розгортає мурашині купи, віддирає кору зі старих пнів, добуваючи жуків-короїдів та інших комах. По дорозі з'їдає яйця і пташенят з гнізд на землі, ловить дрібних гризунів, жаб. Під час ходу риби в тайгових річках (на Камчатці і Далекому Сході) виловлює її біля берегів і поїдає у великій кількості. При нагоді нападає на лосів, диких кабанів, північних оленів, корів і коней. Часто харчується падаллю.

З настанням теплої погоди (у липні) в тайзі починає лютувати гнус. Безліч комарів, мошок і інших кровососів заподіюють тваринам сильні страждання. Ведмеді в цей час від укусів не знаходять собі місця, катаються по землі, лапами дряпають морду до крові, ревуть. Деякі йдуть в тундру, добираючись до берегів Північного Льодовитого океану, де вітер рятує їх від комарів.

До осені ведмеді жиріють, накопичуючи в організмі поживні речовини на період зимової без харчів. Барлогу влаштовують небудь у сухому місці, в поглибленні під буреломом, вивернутим з корінням пнем, в ущелині скелі і т. д. Самці залягають в барліг окремо від самок. Якщо влітку небудь ведмідь погано харчувався і недостатньо ожирел, то він бродить у пошуках їжі і взимку, стаючи небезпечним для великих травоїдних тварин і навіть для людини. Це так звані шатуни. Більшість ведмедів у барлозі впадають у стан зимового сну, не потребуючи в їжі і пиття. Однак поширене уявлення про те, нібито ведмеді, перебуваючи в барлозі без їжі, смокчуть лапи, щоб витягти з них поживні соки і втамувати голод. Насправді це непорозуміння, тут причина інша. У ведмедів приблизно в лютому відбувається відшаровування з поверхні підошов старої, огрубілої за літо шкіри. Молода, ніжна шкірка на лапах свербить і мерзне, тому ведмідь облизує підошви гарячим язиком, прицмокуючи при цьому губами. Ось чому з боку здається, що ведмідь смокче лапу.

У січні - лютому у ведмедиці народжуються 2-3 крихітних ведмежати масою близько 0,5 кг кожен. Вони сліпі, голі, безпорадні і потребують материнської турботи. Ведмедиця тримає дитинчат у себе на череві серед вовни в теплі, зігріваючи своїм гарячим диханням. Вона годує ведмежат густим молоком, яке у неї виробляється за рахунок накопичених з літа жирових запасів. З настанням тепла підросли ведмежата покидають барліг разом з ведмедицею і під її наглядом гріються на сонечку і підгодовуються тим, що можна в цей час відшукати в лісі (ягоди, бульби, черв'яки, комахи і т. д.).

Ведмідь-самець тримається далеко від ведмедиці і не приймає участі в догляді за ведмежатами, які доставляють матері багато клопоту. Набравшись сил, вони стають рухомими: бігають, вступають у боротьбу, б'ються, лазять по стовбурах дерев, граються. Мати купає ведмежат в струмках і озерах, опускаючи на мілині кожного по черзі у воду, попередньо схопивши зубами за загривок. Пізніше вони купаються самі.

Іноді ведмедиця залишає при собі ведмежати з торішнього виводка, який стає її помічником у вихованні малюків. Це так званий пестун. Він служить підростаючим ведмежатам як би прикладом для наслідування. У нього вони вчаться лазити по дуплах за медом диких бджіл, розгрібати мурашині купи і ласувати мурахами й їх личинками. Якщо бійки між ведмежатами приймають запеклий характер, пестун рознімає бешкетників і наводить порядок. Провівши все літо з ведмежатами, ведмедиця восени залягає з ними в барліг, а наступного року відганяє їх від себе, приступаючи до нового розмноженню, яке відбувається лише раз на два роки.

Людини ведмеді бояться і, відчувши його запах, йдуть у глуху гущавину. Випадки нападу на людину дуже рідкісні. Ворогів у бурих ведмедів небагато: іноді це вовки, на Далекому Сході - тигри, але для них ведмеді являють собою сильних супротивників.

Живуть бурі ведмеді 35-50 років. У минулому ці звірі були звичайними мешканцями лісової зони, але в результаті інтенсивної рубки лісу, розорювання полів і непомірне полювання ведмедів в Росії збереглося набагато більше 100 тис. голів. Полюють на ведмедя в основному через смачного м'яса, цілющого, багатого на вітаміни жиру і теплою, хоча і дуже важкої шкури, яка цінується порівняно дешево. Охорона деяких підвидів бурих ведмедів стала необхідною.

Читайте також: Психологія і поведінка в натовпі

 


Цікавий факт

Найактивнішим компонентом у марихуани є TГК (дельта 9 тетрагідроканнабінол). Це і є те речовина, яка впливає на розум людини.