2018.09.19 02:20

Бурий ведмідь. Харчування вівсом



Бурий ведмідь. Харчування вівсом

Овес - основний нажіровочний корм бурого ведмедя. Пошкодження ведмедями вівсяних полів завдає сільському господарству матеріальну шкоду, і в цьому зв'язку вивчення харчування ведмедя вівсом заслуговує більш пильної уваги, На полях, засіяних вівсом, проводяться традиційні для нашої країни полювання на бурого ведмедя. Знання особливостей харчової поведінки ведмедя, що виходить годуватися вівсом, в чому сприяє успіху полювання.

Протягом багатьох десятків і навіть сотень років ведмеді використовують овес як нажіровочний корм, тому піщедобивательное їх поведінку на овсах можна вважати звичайним, традиційним для певного регіону. Можливість візуального спостереження та щодо точної реєстрації кількості споживаного корму поряд з вивченням слідів діяльності бурого ведмедя на вівсяному поле і поблизу нього дозволяє найбільш детально вивчити адаптацію цього звіра до харчування нажіровочний кормом.

На овсах можна простежити всю картину поведінки - від первинного контакту з харчовим компонентом до утворення харчового стереотипу.

У поля, засіяного вівсом, при першому його відвідуванні ведмедем спостерігається досить яскраво виражена оборонна реакція звіра на саме поле - безлісний ділянку, тому перші виходи звіра на овес короткочасні, причому виходить він на найбільш захищені лісом або високим чагарником ділянки. Кількість з'їденого вівса в перші дні реєструвалося нами протягом кількох років при роботі з піддослідними ведмежатами (дивитися статтю під номером 6). Порівнюючи ці показники з щорічними фрагментарними спостереженнями за поведінкою ведмедів у засіяних вівсом полів (дані за 15 років), можна з упевненістю сказати, що суттєвих відмінностей у прояві харчової поведінки різних звірів, що харчуються вівсом, не спостерігається.

Ведмеді користуються кількома прийомами добування вівса, але кожен з цих прийомів забезпечує їм незалежно від статі і віку споживання протягом 1 год в середньому 5-6 кг вівса. При цьому кожен звір щорічно починає їсти овес як би в перший раз, тобто повторює картину первинного формування харчової поведінки, спрямованого на споживання цього виду корму: спочатку годується тільки на краю поля, їсть мало, а потім протягом 5-8 днів переходить на живлення майже одним вівсом. Спочатку кількість споживаного вівса майже не зростає, незважаючи на те що час перебування звіра на поле дещо збільшується. Починаючи з шостого дня кількість з'їденого зерна і час перебування на вівсяному поле збільшуються рівномірно, а з сьомого-восьмого загальний час перебування ведмедя на вівсяному поле може помітно скоротитися, до 2-3 год на добу, в той час як кількість споживаного вівса різко зростає - до Ш кг і більше.

Ведмеді їдять овес стоячи, сидячи і лежачи. Практично всі звірі використовують ці положення, проте кожен з них віддає перевагу найбільш звичний спосіб харчування і положення. Певне значення мають зростання і розміри ведмедя, а також висота стебел вівса та ремізні конкретного поля. Стоячи годуються найбільш великі особини, які пристосовуються обривати пащею волоті вівса праворуч і ліворуч від себе, як це робить, наприклад, пасеться на овсах коня. Тільки кінь скусивает волоті вівса, а ведмідь обриває зерна, протягуючи захоплені волоті через зуби, як через гребінець. Сидячий звір годується вівсом так само, як і високорослою трав'янистою рослинністю: посуває до себе лапою з одного, потім з іншого боку стебла і пащею здирає з них зерна. Слід зауважити, що частіше ведмеді орудують лівою лапою, тому число захоплень з лівого боку по ходу руху звіра більше. Іноді звір повертається навколо своєї осі, продовжуючи захоплювати стебла однією лапою. У центрі такого витоптаного кола залишається характерний "снопик" скрученого вівса. Лежачий ведмідь знаходиться в самому невигідному положенні відносно кількості споживаного вівса в одиницю часу. Він підбирає зерна "з підлоги" або підгрібає до себе лапою нові стебла і, не кваплячись, обриває з них зерна. Лежачи годуються зазвичай самі дрібні особини і ті звірі, які вже від'їлися вівсом.

У ведмедя виробився своєрідний прийом протягання стебел через рот. Не потрапили в пащу зерна при проштовхуванні стебел через зуби обриваються з латеральної сторони рота і утримуються дуже рухливими губами - виявляються як би в кишені. Пережувавши, звір відправляє їх в рот, і втрати зерна при цьому дуже незначні.

Читайте також: Як вибрати стиль і клуб

 


Цікавий факт

Деякі дельфіни можуть розрізняти до 60 слів, з яких можливо скласти до 2000 пропозицій.