2018.01.21 09:46

Лось, олень і кабан. Їх повадки і сліди



Лось, олень і кабан. Їх повадки і сліди

Лось, олень і кабан. Їх повадки і сліди

При серйозній нестачі продуктів найбільш привабливою виглядає полювання на велику дичину. Звичайно, справа це дуже непроста навіть для досвідчених мисливців, проте всі зусилля окупляться з лишком, якщо вдасться добути великого звіра, що відразу вирішить проблеми з харчуванням, знявши мандрівників з голодного пайка, і дозволить заготовити запаси продуктів про запас. Серед найбільш бажаних мисливських трофеїв лось, кабан, олень благородний, ведмідь.

По всій лісовій зоні поширений лось. Ця тварина мешкає в лісах різних типів, але улюбленими місцями є ліси з густим підростом листяних дерев і чагарників з заболоченими ділянками, порослими травами і верболозом. Лось часто зустрічається на зарастающих гарі і вирубках. Ідеальна місцевість для лосів густий ліс, а в ньому невеликі гару різного віку.

Лосі вегетаріанці, поїдають різні трав'янисті рослини кипрей, таволгу, осоки, рогіз. Значну частину раціону становлять деревні корму пагони і гілки верби, осики, сосни, горобини, ялівцю. Їдять вони і кору осики, в'яза, горобини, інших дерев листяних порід, обдираючи її зі стовбурів своїми долотоподібними різцями. Такі "обдираючи" можуть допомогти мисливцеві в вистежуванні лося. На нижній щелепи тварини розташоване поруч вісім однакових за формою зубів. Вони залишають на корі дерева кілька смужок з нерівними, нечіткими краями. По свіжості подібних відмітин можна судити про те, як давно бував у цих місцях лось. Так, обдертий стовбур вільхи починає червоніти не раніше ніж через дві години після лосиною трапези, а пошкоджені стовбури верби залишаються білими протягом години.

Лось найбільший з живучих нині оленів, маса тіла близько шестисот кілограмів. Висота в плечах понад півтора метрів. Справжні гіганти мешкають в лісах Північної Америки не рідкість особини, вага яких досягає восьмисот кілограмів, а висота в холці більше двох метрів. Великі сліди лося неважко відрізнити від слідів інших тварин. Копита лося вузькі, загострені, здатні широко розсуватися при ходьбі по м'якому грунту. Довжина відбитка сліду самця десять-п'ятнадцять сантиметрів, ширина вісім-чотирнадцять. Довжина звичайного, спокійного кроку сімдесят-вісімдесят сантиметрів.

З огляду на досить великі розміри тварини, його величезну силу і витривалість, для полювання на лося потрібно використовувати сильця, що володіють чималим запасом міцності, пастки з дуже потужними ударними і давлять елементами або пастки пронизує дії, що мають значну забійну силу. При активній полюванні на лося як ніколи важливо стежити за напрямком вітру тварина має прекрасний нюх і миттєво виявляє людини, що опинилася з навітряного боку.

Досить звичайний в тайговій фауні кабан. Мешканець найрізноманітніших ландшафтів, він кочує залежно від урожаю рослинних кормів. Кабани воліють триматися в дібровах, ліщина, гаях, а також у хвойних лісах, чагарникових заростях, по долинах річок, в плавнях. Їжу вони добувають, розриваючи грунт рилом і витягуючи з землі кореневища, цибулини, комах, поїдають жолуді, горіхи, ягоди. Влітку кабани зазвичай мешкають в глухих лісових падях з холодними струмками і очеретяними болотами, восени часто навідуються в дубові ліси, де від'їдаються на жолудях; взимку тримаються в кедровниках, харчуючись опалим шишками з горіхами. На жирування звірі виходять вранці та ввечері. Взимку в сильні морози вони влаштовують для себе в глухих місцях тайги з сухої трави і хмизу лежбища, в яких збираються на ніч всім стадом.

Вага кабана досягає часом 300 кілограмів. Максимальні розміри дорослих особин два метри в довжину і один метр у висоту. Овальне, трохи стисле з боків тіло кабана підтримується чотирма міцними ногами. Його шия коротка, потужна, голова клиноподібна. Самці озброєні гострими іклами, які з віком збільшуються, заломлюються, досягаючи довжини двадцяти сантиметрів.

Кабан надзвичайно рухливе тварина, прекрасно бачить, чує і має гарний нюх. У період гону (початок зими) вепри стають дратівливими і легко приходять в лють. До цього часу самці намагаються створити на боках жорсткий панцир. Обдурив кору з якого-небудь хвойного дерева, кабан треться об нього з тим, щоб на шкурі залишилося побільше смоли. Потім катається по землі і накладає ще один шар смоли. Так повторюється кілька разів до тих пір, поки на тілі не утвориться справжня броня, яку не завжди може пробити навіть легка свинцева куля. Однак саме в період гону кабан, захоплений пошуками вільного стада, втрачає обережність.

Поранений кабан надзвичайно небезпечний. Зазвичай в таких випадках тварина лягає на свій слід, головою назустріч переслідувачеві. Угледівши людини, він нерідко з такою стрімкістю кидається на нього, що останній часом навіть не встигає приставити приклад до плеча і вистрілити. В.Ю. Янковський наводить випадок зі своєї практики, наочно ілюструє те, як часом ризикує мисливець, який наблизився до пораненого кабану. "Я підійшов до нього дуже обережно: вінчестер в руках, курок на взводі. Ближче, ближче. Чи не ворушиться, але лежить не на боці, а, схоже, сидить. І видно дихає. Над чорними губами стирчать потужні жовтуваті ікла. Уже в трьох кроках зауважив, що здригнулися присипані снігом вії. Добивати? Перевірив магазин. У ньому всього три фабричних патрона. Шкода витрачати останні доріжемо! Але бура з сивиною громада дихає, просто застрибнути на спину, щоб всадити в потрібне місце ніж, небезпечно, може скинути і запороти. Потрібно спочатку оглушити. Це не так складно, слід тільки нанести сильний удар чимось важким по переніссі. Такий досвід був.

Озирнувся по сторонах. Нас оточували кряжисті дуби, біля одного зауважив відірвану бурею потужну, в руку товщиною, двометрову гілку. Ця підійде. Без сучків, вже без кори, гладка, зручна. Щоб не заважали розмахнутися, скинув рюкзак і бінокль, прилаштував до найближчого дерева вінчестер. Ступив, розмахнувся і трахнув зі всієї сили! Але кінець моєї "палиці" з тріском обламався. Очевидно, це послабило удар, і навіть навпаки призвело до тями і розлютило вепра. Він схопився і кинувся на мене. Я зупинив його новим ударом, але закривавлений кінець палиці знову відлетів у бік. Ще і ще. З кожним ударом палиця ставала коротшою, а кабан насідав впритул. І головне, я з жахом побачив, що вже відрізаний від притуленого до дерева вінчестера. А сікач, затримуючись на мить при кожному ударі, пров вже напролом. "Дубовий орясіну, очевидно, підгнила на землі, я цього не врахував. Ось так по-дурному і гинуть", майнула думка.

Ми вже зійшлися впритул, і я в розпачі що є сили завдав точного удару нижче маленьких блискучих очей, і на цей раз вже метровий уламок витримав, на секунду оглушив супротивника. У три стрибки я опинився біля своєї гвинтівки, схопив, звів курок і вистрілив під вухо обернувшись до мене сікача. У цей момент я вже не думав про економію патронів ".

Сліди кабана нагадують відбитки ніг домашньої свині. Сліди копит широкі і притуплені, причому у сікачів вони притуплені більше, ніж у самок. Крім середніх пальців, що закінчуються копитами, у кабана є ще два рухомих і широко розставлених пасинка, які віддруковуються навіть на твердому грунті. У дорослої кабана довжина копита близько десяти сантиметрів, ширина сім. Ширина слідової доріжки тридцять-сорок сантиметрів. Довжина кроку близько шістдесяти сантиметрів. Стрибки кабана на галопі складають півтора-два метри. Величина відбитків копит кабана велика щодо недовгого кроку це відрізняє його слід від слідів інших копитних.

Екскременти кабана мають різким специфічним запахом, який влітку легко відчувається вже з відстані п'ятнадцяти-двадцяти метрів. Навесні і влітку, коли в раціоні переважає рослинна їжа, екскременти кабана набувають колбасовідное форму. Восени і взимку, з переходом на харчування горіхами і жолудями, фекалії формуються щільними окремими частками чорного або бурого кольору. По діаметру екскрементів можна приблизно судити про величину і вік тварини.

Вдале полювання на кабана може бути забезпечена в основному пастками ударного і пронизує дії, розрахованими на великого, сильного і живучого звіра.

У різних типах лісів мешкає благородний олень (марал, изюбр). Ця тварина висотою до півтора метрів і масою понад триста кілограмів харчується гілками, пагонами, листям, нирками, корою дерев, багатьма трав'янистими рослинами, грибами, жолудями, ягодами.

У середині літа олень любить спускатися до річок, щоб поласувати водяним жовтцем, зростаючим у воді по краях тихих лісових проток. Наприкінці осені початку зими, коли дерева вже скинули листя, а трава полягла, оленя можна побачити здалеку. Вони зазвичай пасуться на солнцепеках, південних схилах гір, де більше гріє сонце. Сюди олень приходить на світанку і пасеться годин до десяти ранку; потім він спускається в найближчу падь, де ліс погуще, а перед заходом сонця знову бродить на колишніх місцях.

Цей звір надзвичайно обережний, має відмінний нюх, зір, слух. Полювання на нього дуже важка достатньо найменшого шурхоту, щоб злякати оленя.

Наприкінці літа початку осені починається рев і бої самців за володіння матками. Для кликання оленя зазвичай роблять берестяної ріжок, для чого знімають бересту стрічкою, сантиметрів десять шириною. Її скручують спірально і отримують таким чином трубу довжиною 60-70 сантиметрів. Звук виникає від втягування в себе повітря. Самці в цей період не помічають небезпеки і підходять до мисливця майже впритул.

Наступ самки благородного оленя довгастий і вузький, у самця більш великий і широкий, а следовая доріжка ширше майже в двоє. Пасинки на ногах оленя невеликі і на грунті відбитків не залишають. Сліди середніх пальців зімкнуті або злегка розсунуті. Довжина простого кроку при ходьбі сорок п'ять вісімдесят сантиметрів.

Форма відбитків ніг благородного оленя нагадує сліди кабана, але сліди кабана мають відбитки пасинків, та й ширина слідової доріжки кабана помітно ширше. Багато спільного в слідах оленя і лося, але розмір сліду оленя менше (десять на чотирнадцять сантиметрів). На бігу це схожість пропадає зовсім, оскільки переляканий лось йде розгонистої риссю, а олень робить величезні скачки.

Читайте також: 5 Продуктів, які непомітно вбивають чоловіків

 


Цікавий факт

Лише 1/3 всіх космічних апаратів, відправлених на Марс, успішно здійснили свою місію, що наштовхнуло вчених на думку про існування марсіанського «бермудського трикутника» або «Великого Галактичного Упиря», який любить поїдати космічні кораблі.