2018.12.17 11:15

Розподіл бурих ведмедів по місцевості



Розподіл бурих ведмедів по місцевості

У зв'язку з освоєнням людиною територій змінюється розподіл ведмедів в окремих регіонах: звірі йдуть із зони будівництва великих об'єктів, з угідь, де фактор неспокою і пряме переслідування їх людиною різко зростають. Однак, якщо зберігаються лісові масиви з хорошими захисними властивостями і кормовими умовами, ведмеді поступово звикають до сусідства людини і механізмів, і тут їх існування залежить тільки від прямого переслідування людиною. У рівнинних лісах ведмідь дотримується великих лісових масивів, що забезпечують йому гарний захист. Основним чинником, що визначає заселення цим звіром важкодоступних угідь, є страх перед людиною, який переслідував його протягом століть.

У цьому зв'язку угіддя, різні за складом насаджень і загальної лісової площі, мають різну ємність для бурого ведмедя незалежно від наявності в них кормових ресурсів.

Вивчення щільності заселення бурим ведмедем різних угідь в Калінінській обл. показало, що при рівних кормових умов показник щільності більшою мірою залежить від складу деревостанів та заг "ї площі лісового масиву. Істотний вплив на розподіл звірів робить і фактор занепокоєння. Нижче наведені показники щільності ведмедів залежно від категорії угідь в підзоні південної тайги.

Індивідуальні ділянки проживання найбільш чітко виражені у ведмедя в період гону, і площа таких ділянок у різних категорій звірів різна. Протягом періоду неспання ці ділянки можуть мінятися, місцями перекриватися, проте кожен дорослий ведмідь прекрасно знає територію, в межах якої переміщається.

Стаціально розподіл ведмедя залежить від защнтності угідь, наявність доступних кормів, статевих і вікових відмінностей, соціальних взаємин і фактора занепокоєння.

Суцільні лісові масиви мають найбільшу захисні для ведмедя. Насадження з високою сомкнутостью деревостанів більш ремізних, ніж розріджені. Місцевість з пересіченим, складним рельєфом ці звірі воліють рівнині.

Головний ворог ведмедя - людина, однак небезпека для нього можуть представляти також інші ведмеді і в деякій мірі вовки. Саме тому цей звір вибирає для свого проживання найменш доступні для людини місця і уникає зустрічей з більш великими ведмедями.

Часто угіддя з високою захищеністю мають погану кормову базу. Дійсно, в найбільш глухих суцільних лісових масивах, наприклад ялинниках складних в підзоні південної тайги, напочвенний трав'янистий покрив досить бідний, а чагарники і чагарники через слабку їх освітленості плодоносять погано. Достатньо корму для ведмедя на галявинах, пріручьевих і річкових ділянках, суходільних і вододільних луках і в розріджених насадженнях, де рясний травостій. Однак найбільш багаті кормами для цього звіра лісу куртини типу, розріджені лісові насадження, гару, заростають вирубки, ліси з високим ступенем породної та вікової мозаїчності. На більш освітлених ділянках добре плодоносять ягідники, в тому числі горобина. Але саме ці ділянки у великій мірі схильні до дії фактора занепокоєння, що, природно, викликає у звіра збудження, прояв оборонного поведінки і реакцію уникнення цих угідь; іноді у ведмедя виробляються певні адаптації та своєрідна стратегія використання таких територій. Імовірність зустрічі ведмедя з людьми, які відвідують лісові угіддя з метою збору грибів та ягід або приїжджають в ліс на відпочинок, знижується у зв'язку зі зміщенням періоду активності цього звіра на сутінкові, ранкові, вечірні і навіть нічні години. Лише ранньою весною і пізньою осінню, коли людей в лісі майже не буває, ведмеді зазвичай активні і вдень.

Слід мати на увазі також використання ведмедем деяких видів рослинності в певній фазі їх вегетації, що відповідає конкретним фенологическим періодам, а значить, і певним календарним термінами. Погодившись з цими термінами, ведмеді можуть переходити з одних стацій в інші.

Доступність рослинних кормів для ведмедя визначається їх кількістю, запасом і розміщенням по стациям, які мають різну ступінь занепокоєння з боку людини. Для звірів молодшого віку істотне значення може мати присутність в угіддях великих тварин, наприклад лося і кабана, тому молоді ведмеді уникають відвідувати такі місця.

Внутрішньовидові взаємини найбільш чітко проявляються у ведмедів в період гону: з середини і кінця травня до другої половини червня. У цей час яскраво виражена територіальна приуроченість звірів. Ведмедиці з ведмежатами-сеголетками, а також звірі, які не беруть участь у гонах, займають невелику територію в угіддях, що заростають соковитою трав'янистою рослинністю. Ведмедиці з лончаками можуть вживати значні переходи. У цей час відбувається розпад сім'ї, і молоді ведмеді залишаються в різних за якостями угіддях. Перший час молодняк поводиться дуже обережно. Лончаков переміщаються з одних стацій в інші доти, поки знаходять порівняно спокійні кормние ділянки, де подовгу живуть, поступово освоюючи територію. Самці-виробники відмежовують для себе територію, яку постійно контролюють, але, як тільки зійдуться з ведмедицею і утворюється подружня пара (самка приходить до самця), перестають обходити свою ділянку і постійно супроводжують самку, яка живе поруч з ведмедем 3-6, а іноді і до 12 днів.

Таким чином, стаціально приуроченість бурого ведмедя визначається кормность угідь, з одного боку, і захистів-ністю угідь, з іншого. Оскільки найбільш ремізні угіддя далеко не завжди володіють достатніми для ведмедів запасами корму, стаціально вибірковість звірів знаходиться в постійному протиріччі між прагненням відвідування найбільш кормних стацій і униканням їх зважаючи на низьку ремізних. Наприклад, в заповіднику "Стовпи" ведмедів більше в светлохвойной тайзі і на зарастающих гарі [75], а в Байкальської заповіднику, де кормові умови для ведмедя хороші, він рідко відвідує розріджені ліси [241]. У звірів кожної конкретної популяції виробляються свої адаптації, найбільш наочно проявляються в період накопичення жирових запасів. Цей період є найбільш відповідальним, критичним у житті ведмедя.

Характерним прикладом пристосування до місцевих умов може служити харчування ведмедів вівсом. Як правило, звірі відвідують невеликі за площею поля, розташовані серед лісового масиву. Перші виходи на поле дуже боязкі, короткочасні і припадають на ділянки, що примикають до лісу або прикриті чагарником. Лише через 5-8 днів ведмідь звикає до полю, починає інтенсивно харчуватися і ходить "більш широко". Те ж можна сказати і про харчування ведмедя на ягідниках. Але в тому випадку, коли кормів недостатньо (наприклад, при неврожаї кедрових горіхів), харчові мотивації пригнічують, гальмують оборонні реакції, з'являються ведмеді-шатуни - звірі із зміненим, нетиповою поведінкою, які, як правило, приречені на загибель. Тут проявляється механізм самозбереження особини, що змушує ведмедів-шатунів балансувати на гострій грані між життям і смертю, що штовхає цих звірів на відчайдушні спроби добути собі їжу будь-яким способом.

У продовження періоду неспання у бурого ведмедя можна спостерігати кілька зрушень - переміщень з одних стацій в інші, які зазвичай приурочені до цілком певних календарних термінів.

Навесні після виходу з барлогів ведмеді (дорослі самці) часто ще по глибокому снігу або по насту йдуть у весняні стації проживання - місця, рано звільняються від снігу: сла-бооблесенние схили південної експозиції, гару, болота, вирубки, прикордонні зони між лісом і полем , прибережні тераси великих водойм та ін Ведмеді-одинаки невеликих розмірів і ведмедиці з молодняком першого і другого року життя йдуть від барлогів вже по проталинах, на яких і починають харчуватися. У тих регіонах, де бувають особливо міцний настій, ведмеді всіх категорій можуть йти по них до весняних стациям проживання і залишаються тут до початку інтенсивного проростання трав'янистої рослинності.

Молода трава на відкритих ділянках грубіє швидко, і ведмеді поступово переміщаються в затінені місця, де сніг тримається довше і трави проростають значно пізніше. На ранніх фазах розвитку трав'яниста рослинність містить більше поживних речовин, ніж на більш пізніх.

У підзоні південної тайги в другій половині травня-червні ведмеді розміщуються в ялинниках складних, приручених трав'яний-болотних, чорничник, сероольшаніках приручених трав'яний-болотних, а також на заростають вирубках і в вітровали. У цих угодах ведмеді проводять весну, літо і залишаються на період гону. Самці ведуть себе дуже активно. На деревах-маркерах з'являються задираки і закусити, а на стежці, по якій звір ходить, можна виявити слідові мітки. Період гону у ведмедів триває близько місяця, і в цей час звірі майже не переміщаються. Проте вже з другої половини червня активність гону помітно падає, і з цього часу починається літній період активності бурого ведмедя. Звірі починають посилено харчуватися. Сліди їх зустрічаються рідко, так як кожен з них живе поблизу своїх кормових майданчиків. Це пріпойменние ділянки лісових струмків і невеликих річок, Редіна, невеликі галявини, вирубки. У міру дозрівання чорниці ведмеді поступово переходять на харчування цими ягодами.

Територіальність в літній період виражена слабо, індивідуальні ділянки широко перекриваються. Нерідко спостерігаються місцеві переміщення і зміна ділянок проживання сусідніх ведмедів. Окремі великі самці іноді проходять значні відстані, але ніде надовго не затримуються.

Не було відмічено прояви агресії з їх боку до ведмедів, ділянки яких вони прохід-іл: -; (це з'ясувалося при троплении таких самців в 1975 і 1979 рр.. На відстанях відповідно 23 і 19 км).

У період з S970 по 1986 т. ми теж спостерігали подібні переміщення великих ведмедів, однак витропить-якого з них на відстань більше 1-2 км-не вдалося. Проте реєстрація слідів цих звірів показує, що такі обходи території великими звірами нерідкі. Кормние ділянки вони проходять, не зупиняючись.

Наступна подвижка ведмедів спостерігається з середини липня до середини серпня, починається нажіровочний період - найвідповідальніший у їхньому житті. У цей час самка припиняє годувати молодих, так як їй необхідно накопичити жирові запаси для зимівлі і підготуватися до періоду гону. Ведмедям необхідно накопичити значну кількість жиру за досить короткий період, тому вони концентруються в найбільш кормних місцях, і активність їх цілком спрямована на добування їжі.

У кормние стації звірі приходять іноді за багато кілометрів і поселяються поблизу них, однак частина звірів залишається на колишніх місцях, продовжуючи харчуватися трав'янистою рослинністю і встигати до цього часу ягодами. Такі осілі звірі спостерігаються повсюдно [9, 56].

Переміщення в місця літньо-осінньої нажіровкі - характерна риса поведінки ведмедів, що мешкають в усіх регіонах [1, 12, 75, 84, 92, 102].

У центральних районах європейської частини СРСР нажіровочний період у ведмедів триває близько 60 днів. Зазвичай вже в першій декаді жовтня звірі припиняють інтенсивно харчуватися, тому що запаси основних кормів до цього часу виснажуються і доступність їх різко скорочується.

Після першого ж заморозка спостерігається переміщення ведмедів в місця зимівлі. Лише ті звірі, в межах ділянок проживання яких залишається нескошених овес або не збити птахами ягоди горобини (у роки високого врожаю цих ягід), ще ходять годуватися на кормові майданчики до снігу, а іноді і по снігу і лягають в барлогу недалеко від місць годівлі.

Осінній період характеризується переходом ведмедів в стації зимового переживання, поступовим скороченням споживаного корму.

Для залягання в барліг ведмедям не потрібно яких-небудь особливих умов.

Аналіз всіх наявних відомостей про розташування барлогів показує, однак, що має місце вибірковість ведмедями, залягають в барлогу, визначених стацій. Звір підбирає собі місце для барлогу в спокійних, не навідується чи мало відвідуваних людиною місцях.

Захаращеність не є обов'язковим показником стаціально уподобання - ведмеді лягають і в розріджених деревостанах, і на заростають вирубках, і в густих куртинах молодого ялинника, а також на островах серед боліт і навіть на самому болоті.

Ділянки з випали деревами залучають їх не стільки непрохідністю, скільки тим, що зручні для влаштування барлогу (під деревами, що впали) і добре засипаються снігом, оскільки зазвичай досить відкриті.

У високостовбурних лісах з зімкнутими кронами ведмеді практично не роблять барлогів, а якщо тут і лягають, то вибирають "вікна" в загальному запоні лісу, тобто Редіна.

Незважаючи на те, що ведмеді можуть перезимувати в будь-якому місці, спостерігаються масові їх переходи до місць зимівлі, що викликаються умовами зимових стацій переживання.

Читайте також: Як витримати заданий курс.

 


Цікавий факт

Згідно з підрахунками вчених, на всіх пляжах світу налічується 7.500.000.000.000.000.000 піщинок.