2018.01.18 15:09

Окунь



Окунь

Ця всім відома риба разом з пліткою належить до найбільш численним мешканцям наших прісних вод: всюди в ріках і річках, озерах, навіть непротічних ставках з досить свіжою водою окунь водиться в достатку. Деякі озера навіть заселені однією цією рибою, і вона водиться як у солонуватих озерах Киргизьких і Зюнгарскіх степів, так і в прісноводних частинах Каспійського і Аральського морів, в річкових лиманах Чорного моря та поблизу цих лиманів, у Фінській затоці і на мілководді Балтійського узбережжя (про -в Езель), її не буває тільки в гірських швидко поточних струмках.

Про кунь зустрічається по всій Європі (крім Іспанії) до 69 ° пн.ш., на Кавказі (крім басейну Кури), в Туркестанському краї (в Аральському морі і в низових частинах Сирдар'ї і Аму-Дар'ї), в більшій частині Сибіру , до басейну Олени, мабуть, і в озері Байкал. Всього звичайніше він у середній і південній Росії та середньої Сибіру, а в північних річках, наприклад в Печорі, уже досить рідкісний; на Єнісеї, нижче Туруханска, він не зустрічається. Озера з чистою водою становлять улюблене місцеперебування окуня, і в них він найкраще розмножується. П про своїм складу і кольору тіла окунь легко відрізняється від всіх інших наших риб. Тулуб його досить широко, особливо у великих окунів, і кілька горбато; спина темно-зелена, боки зеленувато-жовті, черево жовтувате; поперек усього тіла тягнуться 5-9 поперечних темних смужок, які роблять його дуже строкатим; в деяких випадках ці смужки заміняються темними, неправильними плямами. Крім того, хвостовий плавник, особливо в нижній своїй частині, заднєпрохідним і черевні плавники яскраво-червоного кольору; грудні плавці жовті, перший спинний плавник сизий, з великою чорною плямою на кінці, другий зеленувато-жовтий. Очі оранжеві. Втім, колір окуня, залежить, як у більшості риб, від якості води, а ще більш від кольору грунту. Тому окуні в прозорій воді зі світлим піщаним або глинистим дном дуже світлі, іноді навіть без чорного вічка на СЛАН пере і з малопомітними поперечними смужками. Навпаки, у лісових озерах з чорним тінистим дном вони мають більш темні смуги, більш темну спину і яскраво-жовте черево. У деяких місцевостях (як, наприклад, у Сенежском озері, Московській губернії) окуні мають навіть золотаві зяброві кришки. Крім того, слід зауважити, що молоді окуні до дворічного віку одноколірні, досягли статевої зрілості, і що самі великі порівняно темніше. На зябрових кришках знаходиться по одному гострому шіпу, які дуже боляче колються і навіть можуть заподіяти пухлину і легке запалення. Рот дуже великий, збройний численними, але дуже дрібними зубами.
Про бикновенная величина окуня не перевищує 800-1200 р. У досить рідких випадках він досягає у нас 2-2,5 кг і тільки у великих озерах, наприклад Онежском, попадаються 3,2-кілограмові, а в Чудському навіть 4-кілограмові окуні. Але в річках і озерах Західного Сибіру подібні гіганти не складають вже дуже великої дивини, і в озерах Екатерінбурского повіту в даний час попадаються величезні окуні в 4-4,8 кг. Втім, великі окуні зовсім не так великі, як би слід було очікувати, що залежить від того, що вони ростуть більше в товщину і висоту, ніж в довжину. Вони майже ніколи не бувають більше 54 см, але зате товщина їх у спині простирається іноді до 18 см, а висота до 27 см. Дивлячись по величині, а також пори року, окунь тримається в більш-менш глибоких місцях річки чи озера. Влітку дрібні я середні вибирають своїм місцеперебуванням заплави, курьи, порослі водяними рослинами (лопухами, горошницей Potamogeton, очеретом і очеретом), які служать їм також засідкою при лові дрібної рибки, і взагалі тримаються на великій глибині, але восени виходять на більш відкриті місця. Великі ж окуні постійно живуть на глибині в вирах, ямах і виходять звідти тільки вранці і надвечір. У Фінській затоці і у великих північно-західних озерах вони постійно тримаються на глибині десяти і більше сажнів, між камінням. У Онежском озері, наприклад, вони нерідко зустрічаються на такій величезній глибині (до сорока і більше сажнів), що плавальний міхур у них розширюється, зрушує інші нутрощі, іноді вдавлюючи шлунок у саму глотку, а іноді навіть зовсім лопається. У теплу пору року окуні звичайно помічаються невеликими зграйками, у кілька десятків, рідко сотень штук, і то дрібних, однорічних, але навесні, перед нерестом і особливо в кінці осені, вони збираються у величезні зграї, які складаються з риб однакового віку і бувають тим численною, ніж вони дрібніші, так що найбільші зграї бувають восени і складаються з сеголетков і півторарічних окунів. Судячи з того, що вони ловляться у великій кількості майже всю зиму неводами і на вудку, треба думати, що ці зграї розділяються на менші тільки ранньою весною. Взагалі окунь риба осіла, ніколи не робить далеких мандрів, навіть перед нерестом, і нерідко, як наприклад в ставках і озерах, живе цілий рік в одному і тому ж місці. Це помічається, наприклад, в зауральських озерах, повсякчас у глибоких курьях (затоках) цих озер помічаються величезні окуні.
До рупний окунь вельми моторна, сильна і хижа риба. Треба дивуватися жадібності й завзятості, з яким він переслідує поверху якусь рибку, відбиту їм від станички. Нещасна рибка, як очманіла, вистрибує з води, а окунь паморочиться за нею, розкриваючи свою величезну пащу з гучним чавканьем до тих пір, поки не схопить її. Плямкання великого окуня так голосно, що в тиху погоду його можна чути кроків за сто. Дрібні окуньки не поступаються великим в жвавості і моторність рухів. Хто не бачив, як полюють зграї окунців за мальками, тобто молоддю інших риб; трапляється навіть, що вони, захопившись переслідуванням, вискакують слідом за своїм видобутком на мілину, навіть на прибережний пісок. Плавають окуні дуже швидко, однак поштовхами, часто раптово зупиняючись і потім знову кидаючись вперед. Окунь не дає спуску ніякому живій істоті, починаючи від дрібних водяних комах і кінчаючи досить великими рибами, аби вона припала йому під силу і могла поміститися в його широкій пащі. Сам же він порівняно рідко дістається в їжу іншим хижим рибам, яким не подобаються його гострі спинні голки. Головна їжа окуня дрібна рибка, також ікра, великий окунь любить раків і під час линьки останніх тримається в каменів, корчів, під берегом одним словом, близько рачачих нір. Дрібні рачки з роду бокоплавов (Gammarus) та інших близьких, що зустрічаються в багатьох озерах північної, частиною середньої Росії, також становлять досить ласу їжу цієї риби. У зауральськіх озерах так званий мормиш, мабуть, становить головну їжу окунів з жовтня по грудень і в лютому березні. Цим пояснюється, чому в озерах, що буяють мормиша, окунь росте надзвичайно швидко і досягає величезних розмірів.
П олова зрілість настає звичайно на третьому, дуже рідко, тільки в самих кормних озерах, до яких належать багато озера Зауральського краю, - на 2-му році. Тут можна зустріти півторарічних окунів, що важать до 200 г, але в річках ця риба росте незрівнянно повільніше, і окуні, виклюнувшіеся майже два роки тому, рідко досягають і 13 см в довжину (від кінця носа до кінця хвоста) і майже завжди метають ікру в наступну, тобто третю весну.
У ремя нересту окуня різна, дивлячись по широті місцевості. У південній Росії, в гирлах річок Чорноморського і Каспійського басейнів він метає ікру в березні, іноді навіть наприкінці лютого (на Дону); в чорноземної смузі в першій половині квітня; в підмосковних губерніях в другій половині, частіше в останній чверті того ж місяця, іноді в перших числах травня, на півночі, теж у деяких пізно розкриваються озерах середнього Уралу, - у середині, навіть наприкінці травня. Взагалі нерест окуня залежить від часу остаточного розкриття вод: у ставках і озерах він ніколи не треться раніше скоєного зникнення льоду і лише в низов'ях великих річок, поточних на південь, кінчає нерест до початку прибутку води і ходу льоду з верхів'їв. У центральній Росії річковий окунь метає ікру звичайно, коли вода піде на спад, насамперед у невеликих річках. У напівпроточних ставках, тобто мають протягом тільки навесні і після сильних дощів, нерест починається на кілька днів пізніше, ніж у річках, а в непроточних озерах він сповільнюється ще більше. Таким чином, в одній і тій же місцевості різниця в часі нересту може бути більше тижня, іноді десятиденна. Явище це пояснюється тим, що кожна порода риби не метає ікру перш, ніж вода досягне відомої температури, при якій стає можливим розвиток ікри тієї чи іншої породи. Окунь, мабуть, нереститься, коли вода досягає +7 або +8 ° тепла. Взагалі у нас, під Москвою, початок нересту окуня в річках і річках збігається з початком розпускання берези, а найпізніший нерест буває на початку травня, коли лист вже цілком розвернувся. Раніше окуня метають ікру багато інших риб ялець, щука, язь і шереспер, тільки в низов'ях Волги окунь, за спостереженнями Яковлева, нереститься раніше всіх риб в березні, негайно по розкритті усть від льоду.
З тай окунів залишають свої зимові становища ями як тільки утворюються невеликі закраїни, тобто при першому прибутку води, розбиваються на менші станиці й підходять до берегів. Нерідко з великих річок чи озер станиці ці входять до притоки, що очистилися від льоду, гуляють деякий час по розливах цих річок, переслідуючи тут дрібну рибку і поїдаючи ікру яльців, щук і язей, ніколи, втім, не підводячись далеко вгору за течією. Такі зграї звичайно виметивают тут ікру і повертаються назад у річку, коли вона вже ввійде в береги. Велика частина окунів у великих річках нереститься, однак, в старицах і заплавних озерах, куди заганяє їх повінь; при швидкому спаді вод вони іноді залишаються тут до наступної весни або великого паводку. У пониззі Волги більшість окунів треться в глухих єриках і ильменях, що не мають під час нересту (до розливу) дописи з руслом, і можуть вийти звідси тільки багато пізніше. Зграї ж, зазимували на річкових ямах і на узмор'я (у тих частинах Каспію, де не переважає прісна вода, окунь не живе), заходять для нерестования в перші-ліпші ильмени і култуках, тобто річкові та морські затоки.
Ч Ісленьев весняних зграй окуня майже завжди знаходиться в залежності від віку риби і від її достатку. Найбільшими зграями метає ікру молодий, звичайно дворічний, майже трінадцатісантіметровий (рахуючи від носа до кінця хвоста) окунь; найбільші особини труться невеликими сім'ями. У річках, однак, весняні станиці окунів завжди набагато малочисленнее, ніж у великих проточних ставках або озерах, особливо таких, де окунь складає мало не головну породу риб. В останніх невеликий окунь нереститься величезними стадами в кілька тисяч штук, хоча дуже може бути, що ця чисельність зграй тільки уявна, і кожна зграя складається з багатьох окремих станиць, присутніх в одне місце, зручне для нересту. Інакше вельми важко пояснити, чому в єриках і ильменях усть Волги, де окунь також зустрічається в безлічі, він, як свідчить В. Е. Яковлев, виметивает ікру НЕ косяками, а поодинці, окремими парами або невеликими зграйками. Це може бути справедливо тільки там, де окунь дуже рідкісний. За моїми спостереженнями, молошников буває значно менше, ніж икряников, але зате в зростанні самців і самок не помічено ніякої різниці. Здається, великий окунь нереститься трохи Позднєєв дрібного (на кілька днів), але не можу стверджувати цього: дуже ймовірно, що великі особини, що зимують у найглибших ямах, виходять на дрібну, більш теплу воду пізніше, ніж дрібниця, стань ближче до берега.
З амий нерест в річках виробляється майже завжди в місцях, що не мають ніякого плину або тільки слабке, неодмінно там, де окуні можуть знайти такі предмети, про які вони б могли тертися і тим сприяти якнайшвидшому витіканню ікри та молочка. Предмети ці різні, дивлячись характером місцевості. У ставках і озерах окуні труться в старому, обламаному очереті й очереті, на неглибоких місцях, а через брак названих рослин на залишилися стеблах і коренях лопуха (латаття); в річках ікра виметивается в заводях або затоках теж на стебла водяних рослин або на корчі, різний мотлох, на коріння подмитих водою дерев, іноді на гілки затоплених чагарників; у великих річках окунь треться здебільшого в старицах і поемних озерах, теж у травах. Тільки в північних і північно-західних озерах (частиною ріках) з кам'янистим ложем окунь виметивает ікру на камені, а іноді на пісок. Помічено, що великі окуні завжди труться в більш глибоких місцях, ніж дрібні, і всього охочіше кидають ікру на старі затонулі стебла водяних рослин. Під час нересту, з тих же причин, окуні добре йдуть в морди і верші, сплетені з вербових прутів, і їх легко залучити в яке-небудь місце, наклавши туди кілька сосонок або ялинок.
П одобно більшості риб, окуні, незадовго до нересту, отримують більш яскраве забарвлення. Близькість настання цього часу завжди можна визначити за кілька днів або тижнів по більш червоним плавникам і різко виділяється смугах на спині. Окуні з дозрілими статевими продуктами тому вельми відрізняються від молодих торішніх і третьегоднішніх окунців, завжди більш блідих і майже одноколірних. Окуньки ці в більшості випадків масами випливають за зграями нерестующих риб і усередині під'їдають виметанную ними ікру.
З амий нерест відбувається відносно спокійніше, ніж, напр., У плітки, ельца, ляща та деяких інших коропових риб, що метають ікру великими стадами. Нерест великих окунів навіть мало помітний, почасти тому, що зграї їх незначні, почасти тому, що вони труться на більшій глибині, ніж дрібні, - між глибоко засіли очеретів або (у деяких озерах) між каменів. Але невеликий окунь, принаймні, в так званих окуневих озерах, виметивая ікру великими рунами (до яких приєднуються ще більші зграї неповнолітніх окунців) і на мілководді, часто вистрибує з води, а іноді навіть збирається в озерні затоки в такій кількості, що верхні ряди, випирає нижніми назовні, виробляють сильний плескіт, здалеку чутний і видимий. Найкращим покажчиком нерестовища й взагалі великого скупчення риби служить, як майже завжди, присутність чайок, гагар та іншої водяній птиці.
Про кунь нереститься виключно рано вранці, іноді незадовго до сонячного заходу; в полуденний жар і ввечері гра значно слабшає, зграя на час рідшає, а на ніч волнующаяся риба і зовсім заспокоюється. Кожне руно здебільшого закінчує нерест у два-три прийоми, тобто в ранок і вечір або в два ранку і вечір, але гра окуня всіх віків триває досить значний час близько тижня.
І кра цієї риби досить численна: у двохсотграмових окуне налічується від 200 до 300 тисяч ікринок, а у великих набагато більше. Дуже характерну особливість ікри окуня становить та обставина, що вона випускається довгими, півтора, іноді двометровими драглистими стрічками, в яких окремі ікринки, величиною з макове зерно, лежать маленькими купками (від 3-5 ікринок), а кожна така купка укладена в особливу драглисту клітку, від чого вся стрічка отримує вид, ніби вузенькою мережі. Ці стрічки, по виході, згортаються в неправильні клубки і прикріплюються звичайно до підводних рослин або ж вільно плавають на поверхні. У багатьох місцевостях Росії (напр., на Дніпрі та на північно-західних озерах) рибалки збирають на місцях нересту цю ікру і варять її на зразок каші або вживають замість начинки для пирогів. Ще більша кількість ікри винищується, звичайно, водяними птахами і поїдається рибами.
Е тім почасти пояснюється, чому при такій масі ікринок, що викидаються кожної самкою, окуні місцями далеко не такі численні, як слід було б очікувати. Але, крім того, ікра окуня піддається ще багатьом випадкам, і врожай молоди, чи не більше, ніж у інших риб, залежить від атмосферних впливів температури і особливо вітрів. Так як окунь нерестует досить рано, на неглибоких місцях і навіть випускає ікру на поверхню води, то один сильний утренник може погубити майже всю ікру і полуразвівшіхся зародків. Що ж до вітру, то на розвиток ікри він частіше має корисне, ніж шкідливий вплив, з тієї причини, що при тихій погоді окуневі стрічки легко злипаються в грудки (від 13-17 см в діаметрі) і в таких комьях більша частина ікринок, будучи позбавлена повітря, загниває і заражає здорові зародки. Тому в тихі, безвітряні весни дрібного окуня народжується незрівнянно менш, ніж у вітряні, коли грудки ці розбиваються хвилями і прибоєм, і з тієї ж причини окунів буває набагато більше у відкритих озерах і ставках, ніж у таких, які оточені лісом, хоча б останні були набагато Кормнов перших.

Читайте також: Лісові, степові та торф'яні пожежі, поведінку людини при пожежі, що вражають чинники пожеж, найбільш пожежонебезпечні типи лісів

 


Цікавий факт

Другий з найбільш небезпечних акул у світі є тигрова акула. Іноді її називають «сміттєвий ящик на море», так як вона їсть все що бачить, в тому числі трупи тварин, консервні банки, автомобільні шини та інші відходи. У шлунку однієї з них навіть був знайдений курник із залишками кісток і пір'я птахів.