2018.10.23 02:14

Полювання на вовка



Полювання на вовка

Вовк поширений по всій території Росії, за винятком глухий тайги. Особливо багато вовків в тундрі, в степовій і лісостеповій смугах, де розвинене тваринництво. Загальна довжина його тіла 110 - 160 см; хвоста - 35 - 40 см, вага - 40-60 кг, рідко більше.

У весняно-літній період і восени до жовтня вовки живуть осіло близько свого лігва, викармлівая молодих вовченят. Пізньої осені і взимку досвідчені старі вовки разом з молодими починають кочувати, збільшуючи район проживання в 3-4 рази. Взимку в пошуках їжі вони кочують родинами-зграями, що складаються частіше з 6-7 вовків, рідше менше або більше. До складу такої сім'ї входять 2 запеклих вовка, 3-4 молодих з останнього посліду і 1-2 переярка - молодих з попереднього посліду.

Вовча сім'я живе разом все літо, осінь і зиму до початку гону-тічки. При нестачі корму на початку зими зграя іноді розбивається на групи в 2-3 вовка.

Взимку вовки ночами можуть заходити в населені пункти, де ловлять собак і кішок, забираються в погано влаштовані кошари. На день вовки йдуть у ліс або чагарники на лежання.

Харчуються вовки м'ясом як домашніх, так і диких тварин. Вовки знищують дрібний і велику рогату худобу і коней, різних хутрових та копитних звірів, домашніх птахів, пернату дичину і мишоподібних гризунів.

Вовки щеняться один раз на рік. Гон проходить в середній смузі в лютому, на півдні в січні і на півночі в березні.

У старих вовчиць тічка починається раніше, у молодих пізніше. Вагітність триває 62-64 дня. Число вовченят в посліді буває від 3 до 12, але частіше 5-8.

У тундрових вовків рідко буває більше 5 цуценят, частіше 3-4. Вовченята народжуються сліпими і прозрівають на 11 - 12-й день. Зуби прорізаються на 20-21-й день. З 25-денного віку вовченята починають виходити з гнізда і гратися поблизу лігва. При найменшій небезпеці вони затаюються в траві та кущах, рідше тікають в гніздо.

Лігво для виведення вовченят вовчиця влаштовує в сухому місці, захищеному від дощу і вітру, частіше це невелике поглиблення, рідше - широка, але неглибока нора, а в степах переважно нора. Вовки часто гніздяться в одних і тих же місцях: в лісових хащах, на сухих гривах серед боліт, по зарослих ярах і т. п., зазвичай не далі 500 м від не пересихали водойми (річки, джерела, озера). Лігво, як правило , знаходиться не в глиб лісу, а поблизу поля, іноді поряд з ним на узліссі. Вовченята ростуть дуже швидко, і до листопада місяця вони стають майже дорослими.

Здатними до розмноження вовки стають до 2 років.

Вовк є найбільш шкідливим хижаком для сільського та мисливського господарства. Тому його дозволяють винищувати круглий рік всілякими способами, крім загальнонебезпечним (настораживание рушниці, тобто взведення курка і підготовка до пострілу, і т. п.).

Полювання на молодих і дорослих вовків у весняно-літній період має великий спортивний інтерес. Головне в цьому полюванні - зуміти знайти вовчі лігва, а потім відстріляти молодих і дорослих вовків (на початку періоду вовченят беруть без пострілу).

Щенение вовчиць в середній смузі закінчується приблизно до середини травня. З цього часу зазвичай і починається полювання на вовчих лігвищах. Раніше цього часу, тобто поки вовчиця НЕ ощениться, на лігво ходити не слід, інакше вовчиця і вовк переселяться в інше місце, яке знайти буде нелегко.

Кожна пара вовків при вихованні молодняку займає певний район, в який інших вовків ця пара не пускає. Радіус цього району - близько 7-8 км. Отже, якщо в даній місцевості знайдений і узятий вовчий виводок, то наступний виводок треба шукати не ближче ніж за 15 км.

Кожен мисливець або група мисливців за бажання і наполегливій розвідці в місцях проживання вовчих висновків за весняно-літній період може знайти і винищити кілька вовчих сімей.

Читайте також: Як орієнтуватися в зміні пір року?

 


Цікавий факт

У 2012 році начальник іранської поліції оголосив, що Google - це шпигунський інструмент. До того ж, іранський уряд оголосило, що воно готове створити «національний інтернет», який буде під повним контролем держави.