2018.10.24 08:24

Полювання на зайця



Полювання на зайця

Заєць-біляк зустрічається практично повсюдно в лісовій зоні. У лісостепу біляк тримається переважно в лісових масивах, але місцями селиться і в заростях шелюги, по долинах річок і в очеретах по берегах степових озер. У тундрі він тримається в заростях верболозу і карликової берізки.

Днем заєць зазвичай знаходиться на лежанні в якому-небудь затишному місці - під кущем, під вершиною дерева, що впало і т. п. Чисельність біляків в окремих районах сильно змінюється по роках. Це пояснюється, з одного боку, здатністю зайців дуже швидко розмножуватися, а з іншого - масовою загибеллю їх від хвороб і паразитів.

Розмножується біляк кілька разів на рік, причому кількість приплодів залежить від географічного положення району та умов погоди даного року. Число приплодів в північних частинах - 2, в південних - 3. У третьому посліді беруть участь не всі самки. Послід зазвичай містить 5-8, рідко більше дитинчат. Вагітність самки триває 48-51 день. Зайчата народжуються зрячими і покритими густим хутром. Незабаром після народження вони, насосавшісь молока матері, розбігаються в різні сторони і затаюються поблизу. Переваривши молоко і зголоднівши, вони піднімаються з лежання, а мати або інша зайчиха знаходить їх по слідах і годує. Через 7-8 днів у зайчат виростають зуби, і вони починають їсти траву. Самець криє самку незабаром ж після пологів.

Харчується біляк влітку трав'янистими рослинами, взимку ж переважно гілочками і молодою корою різних дерев і чагарників. Особливо охоче він гризе молоді осинки, дубки, верби, тополі. Навесні біляк поміняє білий зимовий наряд на буре річний покрив, а восени знову стає білим. Промислове значення біляка виключно велике завдяки пухнастою шкірці і цінному в дієтичному відношенні м'яса.

Заєць-русак населяє європейську частину Росії, Закавказзі, північно-західні області Казахстану і Зауралля. З метою акліматизації русак завезений в ряд районів Західного і Східного Сибіру. У міру вирубування суцільних лісів русак поступово поширюється в більш північні райони.

Русак - мешканець степів і полів. Лягає відпочивати зазвичай в ярах, на межах, під прикриттям кущів або бур'янів. Він уникає суцільних лісів, відвідуючи лише переліски і фруктові сади. Йдучи на лежання, він, так само як і біляк, сильно плутає свої сліди. Серед зими русаки нерідко збиваються до поселень людини, куди їх приваблюють запаси сіна, соломи і кора плодових дерев.

Русак приносить в рік 2-3 посліду, а на півдні іноді і до 4, причому в кожному посліді буває по 3-5 дитинчат. Молоді звірки також народяться зрячими, покритими шерстю, здатними бігати. При матері вони залишаються дуже недовго.

У південних районах Росії русак іноді дає поноси навіть взимку, але приносить тільки 1-2 зайченят.

Харчується русак дикими трав'янистими рослинами і культурними злаками. Взимку краще годуватися на озимині, вибираючи місця, з яких вітер смів сніг. Коли сніг глибокий і трава недоступна, він харчується гілочками і корою листяних дерев.

Значення русака як промислового звіра дуже велике, хоча все ж він у цьому плані поступається білякові.

Крім русака і біляка, в нашій країні живе ще два види зайця. У безлісних районах Середньої Азії і в південному Забайкаллі широко поширений дрібний, зовні схожий на русака заєць-тала, а на Далекому Сході зустрічається схожий на кролика манчжурский заєць.

Іноді мисливцям попадається великий, темного забарвлення заєць

Читайте також: Пастки і їх використання

 


Цікавий факт

Приблизно один з трьох дітей в даний час народжується в Сполучених Штатах, завдяки кесаревим розтином. Кількість операцій із застосуванням кесаревого розтину в США з 1996 року зросла майже на 46%.