2018.09.23 18:01

Як і де росте коріандр Коріандр і його корисні властивості



Як і де росте коріандр Коріандр і його корисні властивості

Як і де росте коріандр Коріандр і його корисні властивості - не тільки вітамінна добавка

Як і де росте коріандр

Коріандр - це однорічна трав'яниста рослина заввишки 30-70 см, яка відноситься до сімейства зонтичних. Він має стрижневий корінь і голий прямий сильно гіллясте стебло. Прикореневі листя рослини довгочерешкові, трироздільна. Нижні стеблові листя короткочерешкові, верхні - сидячі, перістораздельние, з лінійними сегментами. Квітки у коріандру дрібні, білі або рожеві, зібрані на кінцях пагонів в парасольки, цвіте в червні - липні. Плід - коричнева куляста двусемянка діаметром 2-5 мм, дозрівають плоди в серпні - вересні.

Зустрічається коріандр в середній і південній частині нашої країни: на Кавказі, в середній смузі Росії. Виростає також у Криму, Середній Азії. Часто вирощується на городах як пряність (кінза). Рослина світлолюбна і в період цвітіння чутливо до нестачі вологи. Якщо рослина вирощується для отримання листової зелені, то його часто висівають кілька разів за сезон. Добре росте поряд з іншими городніми культурами (наприклад, поруч з кольоровою капустою) і під покровом яблунь.

Хімічний склад

З лікарською метою застосовують листя і плоди коріандру, які служать вихідним матеріалом для приготування ефірного масла.

У кориандре містяться ефірне масло, жирні олії (у його складі є олеїнова, лінолева, пальмітинова, стеаринова та інші жирні кислоти), алкалоїди (органічні речовини з високою біологічною активністю), вітаміни (групи В, аскорбінова кислота, рутин, каротин - з нього в організмі виходить вітамін А), пектин, крохмаль, рослинні білки, стерини та стероїди (жироподібні речовини, необхідні для правильного обміну речовин), дубильні речовини (вони володіють терпкими властивостями і застосовуються при захворюваннях органів травлення), органічні кислоти (беруть активну участь в обміні речовин), прості цукру. У плодах більше ефірного масла, ніж у листі.

Ефірне масло коріандру містяться терпени (вуглеводні, одержувані з смоли хвойних дерев і деяких інших рослин), ліналоол (терпенових спирт із запахом конвалії) і гераніол (терпенових спирт із запахом троянди). Ефірне масло коріандру має різкий запах і пекучий смак, які стають дуже приємними при його сильному розведенні.

З якою метою може використовуватися коріандр

Листя коріандру використовуються як листової зелені і вітамінної добавки до страв. У парфумерії та косметиці воно використовується для додання продукції запахів троянди і конвалії.

Трава і плоди коріандру є лікарською сировиною. Лікарські препарати, отримані на їх основі, володіють антибактеріальними, ранозагоювальні, протигеморойного, жовчогінні, послаблювальними, болезаспокійливими, відхаркувальними (пом'якшують кашель, збільшуючи виділення мокротиння) властивостями, покращують травлення, сприяють спалюванню жирів і лікують деякі психічні захворювання.

Препарати з плодів коріандру використовуються як збуджує апетит, поліпшує травлення, жовчогінний засіб при захворюваннях печінки і жовчного міхура, при метеоризмі, як відхаркувальний, протигеморойний, ранозагоювальну, протиглисний і болезаспокійливий, для поліпшення запаху і смаку ліків. Ефірне масло коріандру має протимікробну дію, в розведеному вигляді його застосовують при запальних захворюваннях ротової порожнини і верхніх дихальних шляхів.

Плоди коріандру входять поряд з квітками безсмертника, листям трилисника і м'яти до складу жовчогінного чаю, а також проносного і протигеморойного зборів. З ефірного масла коріандру готують цитраль, який призначається при лікуванні запальних очних захворювань.

Стаття "Як і де росте коріандр - Коріандр і його корисні властивості - не тільки вітамінна добавка" опублікована на сайті

Читайте також: Ознаки стійкої ясної погоди (для середньої смуги)

 


Цікавий факт

Дослідники відзначають, що сексуальне рабство відіграє значну роль у поширенні ВІЛ.